Ta hand om hela din kropp!

För att förbli hälsosam är det viktigt att du tänker på kroppen ungefär som en bil. Den behöver trimmas, smörjas och lagas för att gå så långt och så länge som möjligt. Förutom att träna din kropp kan det vara bra att vidta ett antal åtgärder för att du ska må bra.

Att kolla upp sin hälsa regelbundet är speciellt viktigt för de som är lite äldre. Personer mellan 60 och 75 år, blir friskare om de gör regelbundna hälsokontroller. Detta visar en treårig studie i fyra landsting. Men att hålla koll på sin hälsa är viktigt för alla – oavsett ålder. Något som man kanske inte tänker på som en del av sin kropp är tänderna. Det är viktigt att man går till tandläkaren i alla fall en gång om året. Har du inte redan någon speciell tandläkare som du går till kan du göra ett besök för att få tandvård hos Distriktstandvården. Några sjukdomstillstånd som man kan få av att inte gå till tandläkaren är bland annat bihåleinflammation. Har du en infektion i en tand i överkäken kan den sprida sig till en utav dina bihålor. Ofta får du då värk i överkäken och du får snuva som luktar illa i den ena näsborren. För äldre människor kan dålig munhälsa vara rent utav livshotande. Dålig munhälsa kan till exempel vara en orsak till hjärt-och kärlsjukdomar. Något som är väldigt farligt för äldre och som kan vara direkt kopplat till den dåliga munhygienen är lunginflammation. Den plack som finns på tänderna åker ner i lungorna om man har dålig hostreflex och det orsakar sedan lunginflammation.

En annan sak man kan göra för att hålla kroppen i trim är att gå till en kiropraktor. Detta gäller främst för den som har ryggbesvär. Behandlingen sker huvudsakligen med händerna och är till för att återställa normal funktion i ryggraden. Ofta ordineras ett besök hos kiropraktorn av en läkare och antalet behandlingar man behöver beror på vilka besvär man har och hur länge man har haft dem. Det finns en stadig vetenskaplig grund på vilka kiropraktikens behandlingsmetoder är byggda, vad gäller smärtor i nedre delen av ryggen.

Scroll to top