Ta hand om fötterna

fina fötterNågot som är viktigt är att ta hand om sina fötter – och det är just därför som fotvård i alla dess slag blir allt vanligare.

Att ta hand om sin kropp för att må bra är något som alla flesta människor vet om, men något som ofta glöms bort är vikten av att även vårda sina fötter ordentligt. Till exempel är det just därför som det blev sådant ramaskri när Skellefteå kommun höjde taxan för fotvården med 18 procent vilket nästan enbart drabbar äldreomsorgen som går back på servicen i och med att man nu måste betala 470 kronor per behandling istället för 398. Likaså är vården inte bättre i Västmanlands län där lokaltidningen skriver hur den kassa fotvården främst drabbar diabetiker – som precis som äldreomsorgen är i ett stort behov av just denna typ av vård. Och det är just inom dessa områden som den medicinska fotvården är så vital och viktig, vilket gör det ytterst trist att dessa två grupper är de som drabbas hårdast.

Förebyggande fotvård

Frågan är om man själv kan göra något åt sina fötter innan man blir bunden av den medicinska fotvården och svaret är ja, det kan man. På förtaget Footmenders hemsida https://www.footmender.se/ kan man läsa om hur viktigt det faktiskt är att ta hand om sina fossingar och även beställa produkter som fungerar för detta ändamål. Ett bra tips är att även börja med fotvård så fort man kan just i förebyggande syfte men det gäller att man vårdar fötterna på rätt sätt. Om man till exempel filar sina fötter ska man vara medveten om att man inte ska göra detta mer än en gång i månaden – då blir effekten den mottsatta istället. Något som man däremot inte kan göra för ofta är att smörja sina fötter, men man behöver överdriva – en gång om dagen räcker och glöm inte att först tvätta fötterna innan du smörjer dem.

Allmänna fothälsodagen

Yes, du läste rätt. Det finns faktiskt något som kallas allmänna fothälsodagen och denna har funnits i 11 år och infaller varje år den 6 maj – så om man har ytterligare frågor om sina fötter men inte vill besöka en fotspecialist är denna dag perfekt att hålla ögon och öron lite extra öppna (källa).

fötter med blomma

Scroll to top