Polisen riskerar hörselskador

Att ständigt utsättas för höga ljud och smällar påverkar ens hörsel, och det till det negativa. Ett yrke där just ljudvolymen är ett återkommande problem under arbetsdagarna är hos polisen – därför kräver nu Arbetsmiljöverket att polisen måste bli bättre på att skydda sina anställdas hörsel.

Risken att få en hörselnedsättning som vuxen på grund av sitt arbete är vardagen för Sveriges poliser. Under 2016 gjordes hela 148 anmälningar inom yrkesgruppen om att man skadat eller riskerat att skada sin hörsel just på grund av buller på sin arbetsplats. Men hur kommer detta sig? Polisen arbetar idag inom olika enheter som hanterar olika typer av arbeten, och jobbar man som supporterpolis så arbetar man i genomsnitt ett arbetspass i veckan i på olika evenemang såsom hockey- eller fotbollsmatcher – vilket är miljöer som kantas av konstant brus och ljud såsom musik, publikjubel, hejarklackar och olika pyroteknik. I en intervju med Sveriges Radio säger Johan Schollin som arbetar som just supporterpolis att han själv inte har drabbats av hörselskador, men har dock vid flera tillfällen varit nära när knallskott avfyrats. Men det är inte bara på sådana platser som polisen är utsatt för risken att drabbas av hörselskador. De fyra vanligaste platserna där polisanställda har skadats eller utsatt sig för risken att skadas av hörselskador är:

  • På skjutbanor
  • På torg och andra typer av centrala områden
  • I vanlig kontorsmiljö
  • På fotbolls- och andra sportarenor.

Så vad gör man åt detta? Arbetsmiljöverket kräver att polisen gör mer för att förebygga problemet, och Johan Schollin håller med. Han har dock inte själv skadats som sagt men han känner att han saknar information från sin arbetsgivare rörande just hur han på bästa sätt ska använda sig av hörselskydd. Han får även medhåll från Arbetsmiljöverket i detta. De anser också att polisen är bristfällig i detta avseende och menar även att informationen om riskerna med buller inte heller är tillräcklig, och detta är något som är genomgående över hela landet. För att sätta press på polismyndigheten har man därför satt hårt mot hårt och nu utfärdat ett föreläggande om vite på tre miljoner kronor och ärendet är i detta nu liggande för avgörande hos förvaltningsrätten.

Scroll to top