Om att knipa, och välja BVC

Knip. Sammanfattningsvis kan man säga att det är den viktigaste grunden för återhämtning efter graviditet. Eller? Ja, i teorin är det nog så. Men som nybliven förälder överväldigas du sannolikt av känslan att du inte längre är nummer ett. Inte ens nummer två, om du vill ha en välfungerande relation också. Ditt barns hälsa är numera din viktigaste prioritering, men hur väljer man BVC? Och måste man gå på ”vattkoppskalas”?

Du kanske inte alltid tänker på att det är de fem första åren i ditt barns liv som sätter grunderna för deras framtida hälsa? Men så är det faktiskt. Vikten av att ha en bra BVC som stöttar dig i dessa åren är viktiga, både för barnet och dig som förälder. En grundkänsla som de flesta föräldrar går och bär på är att inte vara tillräcklig, därför behövs bred kompetens och lyssnande öron. När du ska välja BVC är det praktiskt om du väljer en ordentlig mötesplats. Vissa BVC:er ligger i anslutning till öppna förskolor och socialtjänst, vilket ökar tryggheten för dig och ditt barn. Intresserad av att läsa mer? Klicka här.

Vattkoppskalasen då?

Säkert har du hört någon som under din graviditet spär på myten om att småbarnsföräldrar samlas på så kallade vattkoppskalas för att se till att barnet får vattkoppor i barnaålder. Som vuxen kan nämligen vattkoppor ge mycket svårare symptom, och barn klarar av sjukdomen lättare. Men detta, menar forskare, är en märklig logik. Inte alla barn klarar av vattkoppor heller, och det är trist att drabbas av skuldkänslor om man smittade ett barn som inte var så motståndskraftig. Läs mer om det i svt.se.

Visst finns det gott om råd till den nyblivna föräldern. Och anledningen till varför det är en så lukrativ marknad är för att den nyblivna föräldern givetvis vill göra allt rätt för sitt barn. Men detta leder till en rad olika skrämselmyter som inte alls behöver vara sanna. Till exempel: salta inte barnets mat. Eller: mamma är alltid bäst. Men faktum är att den bästa informationen får du inte från att googla: fråga istället på din BVC. I SR.se kan du lyssna på Agnes Wold som försöker krossa de gamla myterna om föräldraskapet.

Och träningen…

Visst ska du träna efter graviditeten. För att bli snygg? Nej, glöm det för en stund. För det finns något som är viktigare än det. Nämligen… Egentiden. När du kommer igång med din träning kommer din partner aldrig kunna säga nej till din träning. Ni båda vet ju hur viktigt det är med hälsan, eller hur? Precis. Men sen är faktiskt träningen bra för dig också, eftersom du som förälder är hundra gånger med stressad än dina barnlösa kompisar. Så träningen gynnar både dig, ditt barn och dina sociala relationer.

Så glöm vattkoppskalas, och ta alla matmyter med ”en nypa salt”. Det viktiga som förälder är att förstå att du nu förpliktigar dig ett vårdnadskap över ett barn. Det betyder att du ska ge kärlek och omsorg, men också skapa trygga nätverk med samhällets olika institutioner, som stöttar dig och ditt barn i er resa i livet.

Scroll to top