När det är dags att gå skilda vägar

Att mental och fysisk hälsa går hand i hand är inget nytt. Är man i mindre bra skick fysiskt blir det avsevärt mycket svårare och jobbigare att ta sig igenom en mentalt tung period. Idag är det allt fler som väljer att gå skilda vägar efter en kort eller lång tid tillsammans. På sätt och vis är detta positivt eftersom det visar på att vi inte längre nöjer oss eller tillåter oss själva att fastna i en situation och relation som vi inte mår bra av.

Att skiljas

Förut var det många som valde att hålla ihop för barnens skull även om kärleken till varandra hade försvunnit. Självklart finns det fortfarande par som väljer att göra på det sättet i tron om att barnen mår bättre med båda föräldrarna under samma tak. Faktum är dock att barn inte är dumma. De känner självklart av när allt inte är som det ska mellan mamma och pappa och det är faktiskt oftast bättre att föräldrarna flyttar isär och har delad vårdnad om barnet eller barnen istället för att barnet/barnen ska behöva ha en klump i magen och olustig känsla varje dag.

Även om det självklart alltid är svårt att genomgå en separation eller skilsmässa så är det alltid det bästa man kan göra om man mår dåligt i relationen. Inför en skilsmässa är det viktigt att kolla upp vad som gäller angående regler för underhållsbidrag, om ni har äktenskapsförord eller inte, om ni behöver hjälp med bodelning etcetera. Allt detta kan man få hjälp med av kunniga personer inom området.

Den förälder som barnet inte stadigvarande bor hos ska betala underhållsbidrag. Detta gäller såväl då ni har gemensam vårdnad som när en av er har ensam vårdnad. När barnet bor ungefär lika mycket hos er båda räknas det som växelvis boende och ingen av er är skyldig att betala underhållsbidrag. Men om det är stora skillnader mellan föräldrarnas ekonomi kan det upplevas som orättvist. I sådana fall kan det vara klokt att ni skriver ner vad var och en av er betalar för barnet och sedan fördelar den summan på ett sätt som verkar rättvist.

Mer om underhållsbidraget och hur det fungerar kan ni läsa om på Försäkringskassan.

Scroll to top