Maten viktigare än träning

Att äta rätt är viktigare än att träna rätt kan få många människor att tänka till och börja fundera på om detta verkligen stämmer. För, vi har ju alltid hört att det är så viktigt att träna – speciellt med vårt nya stillasittande samhälle. Och om vi tränar så ska vi kunna äta vad vi vill. Ny forskning som studerat Hadza-stammen i Tanzania visar att våra matvanor är viktigare än vår träning. Och det är maten som gör oss överviktiga – och inte bristen på träning. Resultatet visar även att antalet kalorier vi människor behöver är konstanta.

”Daglig energiförbrukning kan vara en utvecklad egenskap som har formats av evolutionen och är gemensamt för alla människor, inte bara en enkel spegelbild av våra olika livsstilar. Flera faktorer tros påverka utvecklingen, till exempel de höga socker- och fetthalterna i halv- och helfabricerade livsmedel, de allt större portionena samt en stillasittande livsstil.” (läs hela artikeln här)

Ändra livsstilen

Det är enkelt att sluta röka och det är enkelt att ändra om sina stora portioner till mindre – om vi bara vill. Det är just vad det handlar om: viljan. Men självklart så finns det vägar att gå för att enklare få ett bättre och hälsosammare liv. Är du en soffpotatis som bara äter pasta framför sporten så kan det vara bra att väva in sporten i din träning. Nästa gång du spelar på Betsson se då till att beroende på hur bra eller dåligt det går så ska du ut och träna efter. Om ditt lag vinner så springer du halvmilen – om de förlorar så går du till affären och köper tröst-glass. Om du spelar på oddset så kan du ha olika mål beroende på vad det är du spelat. Gör även denna aktivitet till något social och få med dig dina vänner. Om du däremot gillar att träna för att du gillar att äta är ett bra tips att gå en matlagningskurs. För om vi får större kännedom om råvaror och vad som är bra för oss är det roligare att laga mat. Det är roligare att äta lax med pesto och basilika med keso och en härlig sallad, än vad det är att äta studentpasta med extra ketchup.

Scroll to top