Män väljer skägg i allt större utsträckning

Då kan man fråga sig, vad har skägg med hälsa att göra? En hel del faktiskt, varför män har skägg och inte kvinnor är nog djupt rotat och nästintill omöjligt att spåra. Det går dock att gissa sig till att skägget har agerat skydd mot hård vind och kyla under jakten. Kroppsbehåring överhuvudtaget är en helt naturlig värmefilt och det var helt naturligt att vara betydligt hårigare än idag.

Kroppsbehåring är människan och djurens skydd mot kyla och yttre skador. Människan har sedan många hundratals år minskat i sin behåring och det har nu blivit koncentrerat till ett specifikt eller flera specifika områden och män har betydligt mer kroppsbehåring än kvinnor. Modet och trender avgör om man tar bort det och även om det inte är ett stort antal män som vaxar bröstet så finns det ändå ett antal.

Kroppsbehåring kräver vård

Förr i tiden var det lätt att bara låta håret växa men med nya tider och nya trender så behöver man betydligt mer hudvård för skägg. Allt från rakning ansning av skägg är ett måste för att man inte ska se ut som ett troll, då skägget ofta växer vilt. De som väljer att raka sig kan absolut göra det utan att riskera skador som man gjorde förr i tiden. Helst ska man dock vara försiktig men vilka produkter man väljer och eftersom rakning sliter mycket på hyn så kan det vara läge att ha bra återfuktande produkter. För att hitta de bästa produkterna för din hy kan ni finna mer info hos Grooming.se.

För den som vill vara extra lyxig är en rakning hos en barberare och få en riktigt nära rakning. Bladet på barberarens kniv ger en len rakning och kräver ett hantverk som går tillbaka i tiden och i traditioner. Rakkniven måste även slipas på rätt sätt och även det är en konst i sig, såhär säger Sandra som arbetar som hudterapeut:

Vi använder inte hyvel utan en traditionell rakkniv. Många män tycker det är spännande och man märker att de blir lite nervösa. Men de flesta brukar tycka att det är behagligt och vissa somnar till och med, säger Sandra Zekanovic, butiksansvarig och hudterapeut.

Scroll to top