Lev och må bra

Det finns saker i livet som man behöver göra för att må riktigt bra. För det första behöver man få i sig bra mat, träna, umgås och vara social, hitta på roliga saker och lära sig nya saker. Listan kan egentligen göras längre, då livet kan ta vilken vändning som helst. Som ungdom idag gäller det att ta del av den erfarenhet som de äldre generationerna har angående just detta. För allting går i arv, det är något som är helt säkert.

Hur gör man då för att leva så bra som det bara går? Se till att man hittar en balans mellan kost, träning, socialt liv, arbetstid och egen tid genom att använda den här modellen:

  • Äta en stark frukost, lunch och middag varje dag (efter tallriksmodellen).
  • Försöka att undvika det som innehåller allt för mycket socker och andra ämnen som inte är bra för kroppen.
  • Ät mer grönsaker, proteiner och fett än kolhydrater.
  • Ta vara på din kropp genom daglig motion (promenader etc.) och veckovis träning.
  • Se till att ha vänner omkring dig.
  • Försök att efter skol- och/eller arbetstid ta det lugnt och slappna av, kanske genom att läsa böcker, se på TV eller lyssna på musik – för att koppla bort stress och press.
  • Se till att njuta av livet så mycket det bara går.

Trots att man lever efter punkterna ovan kommer man behöva bryta mot dem ibland. Det är så att man behöver göra annat och då kommer det inte bli hållbart. Därför ska man se punkterna ovan som hörnstenar i livet som kan vara vettiga att följa. Som att man vartannat år kommer behöva besöka tandläkaren för att kolla sina tänder. Vid sådana tillfällen kan det, trots att man följt punkterna, komma att vara fel på tänderna och man behöver åtgärda det. Att gå till tandläkaren behöver inte bli varken otrevligt eller dyrt, det gäller bara att hitta rätt tandläkare. En man kan vända sig till är Tandläkarecentrum i Stockholm.

Scroll to top