LCHF – bra eller ej?

Det är inte längre jättelångt kvar till sommaren, och det är väl ingen som missat vad som händer då? Bikinin ska på, eller badbyxan om man är en man. Hur som helst, ett halvår kvar till sommaren och det är dags att tänka på figuren. Än är det inte för sent att komma igång med träning, och den bästa medicinen mot viktuppgång är att röra på sig. Det handlar helt enkelt om att bränna mer än vad du får i dig. Enkel matematik, och ett härligt sätt att tänka. För det betyder att man kan äta ordentligt, bara man tränar. Så frågan är varför folk tjatar så mycket om att äta si och äta så. Tränar man så slipper man de problem ätande kan ge. Självklart finns det människor som inte går ner oavsett träning – och de kanske behöver hjälp av en dietist. Men det är nog inte standard. En diet som blivit väldigt populär, om man ändå ska prata dieter, är LCHF.

Smaskig, men bra?
LCHF innebär att man äter mat med lite (eller inga) kolhydrater och mycket fett. Det är en fördelaktig diet, och inte för att den fungerar, utan snarare för att det är ett fantastiskt sätt att äta. Allt på tallriken är gott, och du blir smal. Trots att LCHF är ganska vanligt, är det inte vanligt att det finns som ett alternativ på restaurangen. Visst finns det undantag, men vanligast är nog att behöva laga maten själv. En enkel och god LCHF rätt är baconomelette, den lagas precis som en vanlig omelette med bacon, champinjoner, jalapenos, ägg och vispgrädde. Inga konstighter alltså. Men det kan bli mycket os, och då är det bra att ha en riktigt bra köksfläkt. I en artikel här skrivs det dock att LCHF är den farligaste dieten vi haft. Den menar på att ena halvan av dieten är okej och kan vara nyttig, medan den andra kan leda till hjärtinfarkter och kärlsjukdomar. Så här säger ansvarig vid livsstilsmottagningen på hjärtkliniken vid Karolinska universitetssjukhuset:

Att gå så långt att man tar bort allt bröd, all potatis och pasta, då blir det inte bra. Riktigt illa blir det när man tar bort alla kolhydrater och ersätter med obegränsade mängder animaliska fetter. Det är som att backa tillbaka till 60-talet. 

Om det är farligt eller inte är svårt att säga. Antagligen är det olika från person till person, och man kanske inte ska följa den helt ut. Men är viktgång någonting en är ute efter, är det nog värt att prova – i alla fall ett litet tag. Och sen självklart, träna!

Scroll to top