Hur vår syn på vårt yttre påverkar vårt inre

Önskan om att känna sig snygg, fräsch och nöjd med sitt utseende är något som finns naturligt i oss. Känner vi oss inte nöjda och i harmoni med vårt utseende så är det svårt att hitta ett inre lugn. Att gå runt med komplex och må dåligt över hur man ser ut har självklart stora effekter på vårt inre välmående. Så även om det kan uppfattas ytligt så är det i många fall helt och håller för vårt inre lugns skull som vi väljer att skönhetsoperera oss, göra permanent hårborttagning och så vidare.

Som tur är finns det många behandlingar som varken är dyra eller riskfyllda. Generande hårväxt är ett av de vanligaste komplexen hos både män och kvinnor. Idag finns det många bra behandlingar för permanent hårborttagning som är helt ofarliga. Tänder är en annan sak som många har komplex över. Med kritvita, perfekta tandrader och Hollywood-leenden som ideal är det svårt för många att acceptera sina lite sneda tänder. Som tur är kan man självklart göra något åt även detta även om det kostar en hel del pengar att fixa just tänderna. Att istället inse charmen i tänder som inte är helt raka är självklart bättre. Madonna och Vanessa Paradise är bara två av alla otroligt vackra kvinnor som inte har det klassiska leendet men ändå är uppe i toppen av världens vackra kvinnor. Att ha välvårdade tänder är viktigare än att ha raka tänder. Idag kan man dessutom bleka tänderna hemma smidigt, enkelt och billigt. Låt dina tänder vara charmigt sneda och piffa istället upp leendet genom en enkel blekning om det får dig att må bättre.

Lider man av stora komplex ligger dock den största förändringen inom dig. Osäkerhet kommer från insidan och att gå och prata med en expert på området, skaffa en coach eller liknande kan verkligfen göra under för vår inre styrka. Att ta hand om sig och träna och äta rätt är självklart aldrig fel.

”Att flickor i hög utsträckning brottas med problematiska förhållningssätt till sin kropp är ett väl etablerat fynd inom forskningen. Ett normativt kroppsmissnöje har myntats som begrepp för att spegla en samtid där det är mer regel än undantag att unga kvinnor rapporterar att de är missnöjda med hur de ser ut. I en pågående longitudinell studie, som drivs av professor Ann Frisén vid Göteborgs universitet, uppger till exempel var femte flicka redan vid 10 års ålder att hon tycker att hon är för tjock. Vid 18 år hade denna andel ökat till nästan hälften av flickorna. Närmare 70 procent uppger dessutom att de ofta eller alltid laborerar med maten eller tränar för att förändra sin kropp.”

Scroll to top