Hur människan bör äta

Att kosten påverkar vår hälsa är ingenting nytt, men hur mycket vi faktiskt påverkas av vad vi stoppar i oss är ett ganska okänt bland människor. Ohälsa uppstår ofta genom obalans i kroppen och välmående återfås på bästa sätt genom att försöka återställa balansen igen. Detta gör en enklast genom att se över vad man äter. 

De senaste åren har det mer och mer känt hur människan inte är skapad för att äta viss typ av mat. Teorier om hur stenåldersmänniskan åt har hjälpt forskare och näringsexpert att skapa bättre riktlinjer kring vad som är bra och dåligt att äta idag. Gluten är en sådan sak som människan har ätit i århundraden, men har inte genetiskt anpassats för att processa det helt och hållet. Ur ett evolutionsmedicinskt perspektiv bör man hålla sig borta från alla typer av spannmål.

Förr och idag

När människan började använda sig av jordbruk och alltmer gick bort från jägarstadiet ökade chanserna att överleva då källorna till energiintag ökade. Men det finns dock arkeologiska upptäckter som visar att detta ledde till att infektioner i kroppen blev allt vanligare. Idag är det många som utvecklat glutenintolerans och forskare tror att alla människor egentligen är känsliga mot gluten, men att de inte vet om det. Gluten gör att kroppen blir mer infektionskänslig, man kan få tarminfektioner, som både märks och inte märks, som får tarmluddet att försvinna och som i sig leder till att kroppen har svårt att ta upp näring. Det inte ovanligt att man blir svullnar upp och känner sig obekväm med sitt yttre och hur vi känner oss påverkar också hälsan. Hur kroppen reagerar är ofta individuellt och det gäller att testa sig fram med vilken kost som man mår bäst av att äta.

Här ger en näringsfysiolog tips om hur man äter balanserat och vilket kost som bör undvikas:

Scroll to top