Håll barnen utanför din bantning

Ingenting har blivit så stort som bantning och de så kallade ”hälsosamma” kostråden som florerat i media de senaste två åren. Men även om du vill hålla vikten så ska du absolut inte dra med dig dina barn in i bantningsfällan!

”- För det första ska förstås inte barnen gå på dieter. Behöver du som vuxen gå ned i vikt bör du göra det under kontrollerade former. Extrema dieter som 5:2 är sällan en hållbar livsföring och inte något vi vill överföra till våra barn, säger Maja Molin, psykiatrisjuksköterska på Kunskapscentrum för Ätstörningar.” läs hela artikeln här.

840822-orangeAlla barn duger som de är och ska absolut inte dras in i bantningshetsen i unga år. Till exempel är flickor i åldern 12-14 år en riskgrupp för att drabbas av ätstörningar och en bidragande faktor är om deras föräldrar bantar. Till exempel har dieter så som GI och LCHF, som vi tidigare diskuterat här, kommit att bli väletablerade bantningsmetoder som hela familjer använder sig av. Men om man verkligen vill att ens barn ska må bra och få i sig tillräckligt med näring så ska man definitivt undvika dieter av alla dess slag och hellre följa kostcirkeln noggrant. Till exempel kan man försöka se till att hela familjen rör sig lika mycket som de äter – istället för att påtvinga sina egna viktnojor på sina barn. För hur det nu än är så är alla barn formbara och påverkas av sin omgivning. Så om mamma som är så vacker och fin egentligen är tjock, ja, då måste ju Alva 13 år gammal också vara ful och tjock – så resonerar ett barn. Låt dina barn vara barn så länge de kan och föregå istället med gott exempel genom att visa att alla vackra – oavsett vikt!

Scroll to top