Grönt, svart, rött eller vitt?

Kärt barn har många namn brukar det heta. Och många verkar tro att te endast är ett barn som man kan kalla lite vad man vill. Det går, men det är inte rätt. För vi säger inte att det vara finns tre sorters vin: rött, vitt och rosé. Det är stor skillnad på vad det är för typ av te man dricker. Lika stor skillnad som att det finns olika typer av rödvin. Ständigt vill odlare och vetenskapsmän testa gränser, likadant är det med kaffe och speciella kaffesorter såsom Kopi Luwak som är spillning av indisk palmmård. Nu har experter kommit på att Pandabajs skulle passa perfekt som tesort. Detta då det ska ha en mogen, nötig smak och som sägs även kunna förebygga cancer.

”Pandor har ett väldigt dåligt matsmältningssystem som bara tar upp ungefär 30 procent av vad de äter. Det betyder att deras exkrement är rikt på fibrer och näringsämnen.” (läs hela artikeln här)

Dock gäller det att man ska ha en välfylld plånbok för att ha råd med pandatéet som sägs säljas för en halv miljon kronor per kilo. Om den kinesiska professorn som ska ta fram detta te kommer ha komma i Guiness rekordbok för att tagit fram världens dyraste te.

Vilken sort ska man välja?

Att välja tesort är en smaksak och det finns en uppsjö av olika sorter: grönt te som ger en vegetabilisk smak, svart te som i Kina som är teets hemland är rött te, oxideras fullt ut och med det förstörs. Rött te, som då är rooibos är ett Sydafrikanskt te och här är det inte vanliga teblad som används utan från Rooibosbusken, vilket gör att detta är ett örtte. Vid vitt te så blandas blanden ytterst lite och tillåts inte att oxådera. Det vita teet är nyttigt då det inte bearbetas utan behåller alla sina nyttigheter. Ett annat te, som man både kan kalla blått te, eller Oolong te, ligger mellan det gröna och det svarta teet då det är delvist oxiderat.

Te är en mindre vetenskap, och vill du hitta riktigt bra teer ska du besöka en ordentlig tebutik. Tebutiken har grönt te till örtte och det finns alltid kunnig personal som lotsar dig rätt.

Scroll to top