Glutenfritt bättre för barn

De senaste åren har allt fler gått över till en glutenfri kost. Och för små barn kan detta faktiskt vara en bra idé, då en glutenrik kost i unga år kan leda till glutenintolerans.

baka-deg

En ny studie visar att små barn som äter en kost rik på gluten har större risk att utveckla glutenintolerans. I Helsingborgs Dagblad kan man läsa att studien är gjord så att 2 500 föräldrar har fått bokföra vad deras barn ätit och resultatet av den visar att de barn som blivit glutenintoleranta ätit mer gluten än de andra barnen upp till två års ålder. De barn som äter mer än fem gram gluten om dagen fram till två års ålder löper dubbelt så stor risk att utveckla en intolerans jämfört med barn som fått en mindre mängd gluten i kosten.

Fler äter glutenfritt

Att små barn kanske inte ska äta så mycket gluten är alltså något nytt som forskarna kommit fram till. Tidigare har vi vetat att många mår bättre av en glutenfri kost och detta har lett till att allt fler faktiskt satsar på en sådan typ av kost. Det har till och med blivit lite utav en trend att undvika gluten och många restauranger, caféer och matbutiker erbjuder olika varianter av rätter som är glutenfria. Dessutom finns det ett stort utbud av glutenfria produkter att köpa på nätet. Köp glutenfritt här om du är sugen på att testa på den här trenden.

Är glutenfritt bättre?

Om en glutenfri kost verkligen leder till en bättre hälsa är dock inte vetenskapligt bevisad när det gäller folk som inte har glutenallergi. Många säger dock att de mår betydligt bättre av att äta glutenfritt. Enligt medierna har detta mycket att göra med att en del som äter gluten får i sig det via tomma kolhydrater och skadlig snabbmat. När de sedan slutar äta dessa saker, mår de mycket bättre och tror därmed att det har med att de slutat äta gluten att göra.

Scroll to top