Cykla i vardagen

Att tiden inte räcker till kanske är den vanligaste ursäkten till att inte träna. Men de flesta av oss tar ju oss ändå till och från jobbet varje dag på ett eller annat sätt. Varför inte kombinera den dagliga pendlingen med ett kul och hälsosamt sätt att motionera?

109147-retro-bike-detail

De flesta av oss vill leva hälsosammare, må bättre, och få bättre motion men det är inte alltid lätt att få tiden att räcka till. Enligt SVT är tidsbrist den vanligaste orsaken till att inte träna. Mellan jobbet, familjen och allt annat så är det inte alltid lätt att hitta tid då du kan fokusera på dig själv och din hälsa för en stund. Men så länge du inte har allt för långt till jobbet kanske du kan ta cykeln nästa gång istället för att trängas på bussen eller sitta i trafik?

Cykloteket listar fem fördelar med att cykla som är svåra att säga emot:

Snällt mot kroppen. Cykling är otroligt skonsamt mot lederna och skelettet. Många motionscyklister cyklar långt upp i åldrarna utan andra men än behovet av att cykla mer!

Gott om naturupplevelser. Sverige är ju ett vackert land och jämfört med att gå eller jogga så kommer du längre på en cykel och hinner se mer, för att inte tala om vad du ser (eller inte) när du står och nöter på ett löpband.

Socialare än de flesta sporter. Cykling är mycket mer socialt än de flesta andra sporter. Att cykla tillsammans med vänner ger er möjligheten att prata med varandra från cykelsadeln samtidigt som ni kan uppleva naturen och vägen tillsammans. Fika-kulturen är dessutom utbredd inom cyklingen, så varför inte ta en ordentlig cykeltur till ett trevligt fik tillsammans och förtjäna den där kanelbullen?

Alla kan träna tillsammans. Det finns få idrotter där både proffs och amatörer kan träna tillsammans men ändå få ut så mycket. Blir det för tungt uppför stannar man och väntar in eftersläntrarna och om sträckan känns för lång så kan man alltid vända om halvvägs eller varför inte ansluta längre fram?

Snällt mot plånboken. Vare sig bränsle eller lokaltrafik blir billigare. Cykeln hjälper dig spara pengar på transporter och hjälper miljön samtidigt som du får bra motion. Maxa träningen genom att använda cykeln till alla kortare resor där du tidigare har tagit bilen eller lokaltrafik!

Så ta cykeln till jobbet nästa gång, eller åtminstone till butiken för att köpa kvällsmat! Du kommer snabbt se resultat både för både kropp och knopp och cykling är en aktivitet som kan vara beroendeframkallande. Det finns ett uttryck inom cykling som säger att rätt antal cyklar hemma är n+1, så varför inte leta rätt på rätt cykel för dig och dina behov redan idag och sen utöka stallet när du är sugen på mer?

Scroll to top